”Don’t waste your time”

japanese-girl-322825_1280

Flowers may bloom again but a person never has a second chance to be young. Don’t waste your time. Orden uttrycker värderingar om livet som tillhör en ung kines vid namn Chen Jin Hao.

Chen Jin Hao eller Horace som han också kallas tävlar för Kina och Dongfeng Race Team i Volvo Ocean Race, en segeltävling som går runt hela jorden och pågår i nio månader.

Det intressanta med Horace som du kan läsa i hans presentation på lagets nätsida är hans väg till att bli kvalificerad att vara med i laget. Det är inte så förvånande om en ung grabb i Malmö, Rosengård säger att han vill bli fotbollsspelare. Fotboll är en stor sport i Sverige och förebilden given.

För Horace som kommer från Kina där havskappsegling inte har särskilt stor uppmärksamhet har det legat mycket på honom själv att hålla liv i sin dröm. Han har varit disciplinerad, tränat och hållit sig nära sin sport. Han har träffat människor som har kunnat hjälpa honom framåt och han har huggit tag i möjligheter när de dykt upp. Idag 22 år gammal tävlar för sitt land. Läs historien om honom här.

Det kan vara en fördel för en människa att tidigt i livet komma underfund med vad man vill göra. Vissa färdigheter behöver tid på sig att utvecklas, även om den sk 10.000-timmars regeln är ifrågasatt av den senaste forskningen. Att tidigt ha en riktning i livet gör det möjligt att ha ett fokus och att lägga sina resurser på något som man värderar högt i motsats till att driva omkring eller att livet är något som bara händer där man själv råkar åka med.  ”Don’t waste your time” som Horace säger.

cherry-blossom-140716_1280

Det finns nåt ordspråk som säger att den bästa tiden för att plantera ett träd var för 20 år sedan. Det kanske stämmer när det gäller fruktträd. Är det en ek skulle du ha varit ute långt tidigare. Vissa saker kommer man underfund med för sent i livet, kan man tycka. Ja för en del karriärer, relationer eller färdigheter hade det varit bättre att ha börjat tidigare, det kan vi inte bortse ifrån.

När jag var ung blev delar av min familj engagerad i en religiös sluten rörelse. Jag hakade på min familj men kände att deras nya intresse inte passade mig. Ändå hängde jag kvar, för att få vara med på ett hörn av det som de ägnade sig åt. Fast jag inte var religiös blev jag med tiden en del av rörelsen, det blev mer ett sätt att leva på en en fråga om tro. Men jag trivdes aldrig och 20 år senare avvecklade jag mig helt ifrån den gemenskapen.

Jag har ofta fått frågan om jag känner mig bitter eller går runt och ångrar den tid jag spenderade i det livet. Mitt svar har alltid varit nej, jag har inte varit böjd åt att tänka tillbaka på det sättet. Men då och då kommer jag till en plats där det kunde stått ett träd som jag hade uppskattat idag. En känsla av förlust kan komma smygande när jag tänker på de träd jag aldrig planterade för att mitt liv var upptaget med annat.

Så näst bäst är då att börja nu. En del tycker kanske att det ändå är för sent för vissa saker i livet. Ja det kan det vara. Om en person t.ex är 55 år och som aldrig böjt sig ner till marken kommer på att denne vill bli gymnast och tävla i ett OS-landslag tror jag det kommer att bli svårt.

Vi har en fixering vid att vi ska nå specifika mål, det har Du-kan-bli-allt-du-vill-branschen bidragit med. Specifika mål kan man behöva se upp med. Beroende på vilka mål det är kan de vara svåra att ha kontroll över. Det är mycket som hinner hända på vägen. En man berättade för mig att han en gång i tiden utbildade sig till hattmakare. Det tog fyra år och när han var klar hade yrket i princip hunnit försvinna.

Däremot när vi lever ut våra värderingar kan vi alltid få utdelning. Värderingarna hos den 55-åriga relativt oviga personen kan vara att ha fokus på och hela tiden arbeta med sin kropp som ett instrument. Att vara upptagen med det som känns viktigt brukar belöna sig ganska omedelbart. Det kan vara en känsla av glädje eller engagemang, att vara levande eller en förvissning om att man tar vara på livet. Hur långt det räcker i en tävling är en helt annan sak.

Det är inte heller av något värde att hänga läpp över att vi kommit på något sent i livet. Vi kan fastna i grubblerier om att vi skulle ha använt livet på ett annat sätt. Men det visste vi inte då. Vi visste inte då vad vi skulle komma att tänka nu. Tänk om våra nya värderingar är ett resultat av att vi gjorde det vi gjorde då? Det är som ett Lotto-hjul. Bollarna snurrar och kastas av och an mot varandra och när hjulet stannar faller ett nummer ut. Vilket det kommer att bli går inte att förutse utan är ett resultat av alla kollisioner under tiden hjulet snurrade.

lottery-174132_1280

Vår 55-åriga gymnast kanske har tillbringat större delen av livet stillasittande men fick genom en rehabilitering hos en sjukgymnast upp ögonen för den egna kroppens förmågor.

Tiden går fort. Samtal skulle ha ringts, ansökningar lämnats in, vattnet i sommarstugan skulle ha stängts av osv och vips har tiden bara flugit iväg med oss. Tror det är viktigt för oss att stanna upp då och då och fråga oss själva vad som är viktigt och ge sig tid att hämta in svaret.

Nya insikter om livet kan komma snabbt och plötsligt står du där med en liten boll i handen. På bollen står ett nummer, vilket nummer det än må vara, är det just nu ditt lyckonummer. Vare sig du är ung eller äldre är det bra att tänka som Horace – Don’t waste your time.

 Mario Bosson

_______________________

Mario

Dela / Maila / Skriv ut
  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!