En fråga som omedelbart gav positiv effekt

cookies-210718_1280

Tycker du det är svårt att hålla fast vid saker och att det är lättare att falla för frestelser? Då kanske du ska ställa dig den fråga jag ställde idag.

Dagens var Minestronesoppa och en delikat efterrätt, en sorts mjuk kaka bakad med mannagrynsgröt och färska äpplen. De flesta pratade uppskattande om bakverket men en man bredvid mig pustade när han insåg att han skulle komma att bryta mot sin föresats att hålla igen på sötsaker.

Inte i syfte att coacha utan snarare för att provocera ställde jag frågan till honom:

-Vad har du för bra skäl till att äta den kakan?

Han blev tyst en liten stund och konstaterade sedan:

-Nej faktiskt inget, så jag ska inte ha någon.

-Va, säger nu en annan person, ska du inte ha av kakan, den är ju jättegod.

-Nej inte nu sedan Mario peppat mig till att låta bli.

Själv blev jag glad när jag såg hur nöjd han kände sig över sitt beslut att stå fast.

-Hur känns det, frågade jag?

-Jo det känns jättebra, svarade han.

Jag föreslog att han skulle suga på och ta in känslan som följde av hans val. Det är bättre att få en kick eller belönande känsla av valet att hålla fast vid en målsättning än att belöningen kommer av t.ex. en sockerkick.

När det önskvärda beteendet blir en del av ens självbild kan det bli lättare att stå fast och faktiskt svårare att bryta mot det, i varje fall upplever jag själv det så. Kommer du fram till samma sak har du hittat ett mycket kraftfullt verktyg. Det gäller att träna sitt belöningssystem på bra saker.

Alltså när du känner att du är på väg att göra ett ”undantag” från din målsättning ska du fråga dig: Vad har jag för bra skäl till att…(oönskat beteende)?

Prova!

Mario Bosson

Epilog. Jag övervägde själv att smaka av kakan just för att det var ett experiment från köket men tyckte inte att det var på sin plats nu när jag hade förmått min arbetskamrat att avstå.

Bild: FlyerBine

_________________________________________

Kommande föreläsning: Och nu då?

_______________________________

Mario

Mario Bosson
ICC-coach
mariobosson.se
mario(at)mariobosson.se
icc_logo_azul

 

Dela / Maila / Skriv ut
  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!