Håll tyst och lyssna på mig #1

Tala

TYYYSST, JAG SER PÅ TV…. dundrar Tyko Jonsson varje december i Sagan om Karl-Bertil Johnssons Julafton. Att ha en babblande människa framför sig som ger sken av att vilja lyssna på dig kan vara allt från irriterande till sårande. Jag tror att vi alla kan och vill bli bättre på att lyssna därför skriver jag om detta.

För ett antal år sedan deltog jag i HKRs kurs Samtals- och intervjuteknik. Syftet med kursen var att lära sig lyssna och genom att ställa rätt frågor få den intervjuade att berätta så mycket som möjligt ur sitt hjärta. Vid terminens slut gjorde vår lärare, en psykolog, en summering och konstaterade att konsten att föra samtal paradoxalt nog handlar om konsten att vara tyst.

Själv försöker tänka att när jag träffar en annan människa så ska jag ge henne rum. Rum att få slå sig ner och slappna av och lätta på alla de tankar och känslor hon bär på. När jag ger någon detta rum gäller det för mig att tålmodigt vara tyst och stilla i mitt sinne – vilket är en utmaning – för att inte ta tillbaka och invadera den plats jag vill ställa till förfogande.

Bänk

Du har säkert försökt berätta något, rent av på en fråga men hinner inte långt förrän du blir avbruten och den andre vill lägga sig i den bild du håller på att måla upp. Ja bilden av en konstnär som målar upp vad han har inom sig är en träffande illustration.

Tänk om vi skulle avbryta en konstnär i hans målande genom att ständigt ta tag i hans arm när han för penseln mot duken. Hur skulle tavlan komma att se ut? Skulle då den bild han har för sitt inre som han försöker förmedla stämma överens med det som bli resultatet på duken efter våra infall?

nikita-shalenny-84372_1280

Jag är uppvuxen ute i skogen och hör ibland folk säga att de när de är ute i skogen inte ser så värst många djur eller inga alls. Det hela handlar om att djuren är mycket uppmärksamma på var du är och när du blir lika uppmärksam som de kommer ni att mötas.

Men när du stannar upp i sin rörelse, är tyst och stilla och enbart betraktar omgivningen för en liten stund händer det. Du kommer att se rörelserna av djur i buskagen, höra ljudet av små tassar som prasslar bland löv och torra kvistar, se små möss kila omkring i undervegetationen eller fåglar som rumsterar i något träd.

squirrel-264954_1280

När vi är tysta och stilla i vårt inre lägger vi märke till vad den som talar egentligen vill säga. Vi hör ordens färg, känslorna meningarna vill förmedla, vi lägger märke till miner, gester och rörelser som ger oss ledtrådar till hur det sagda ska förstås.

Plötsligt dyker hon upp. Hon skymtar mellan raderna som en skugga, det osagda, det som inte har någon röst, det som inte finner några ord. Som den skygga hinden försvinner hon lätt mellan träden. Endast den uppmärksamme får en skymt av henne, bara den som stillat bruset i sitt eget huvud uppfattar hennes närvaro.

Hjort

Att upptäcka människor på det här sättet är som att börja meditera, när du lär dig att vara tyst, även i ditt inre framträder en människa på ett annat sätt, i ett annat ljus, omvärlden blir rikare, djupare och mer nyanserad.

Jag tänker förklara hur man i många coachingutbildningar lär ut lyssnandets konst och hur du blir uppmärksam på det som sker i mötet med en annan människa, du kan komma att bli förvånad över hur mycket mer som finns att upptäcka. Men mer om det i kommande inlägg.

Precis som naturen kan visa upp sina hemligheter för oss vill många människor inget hellre än att någon ger dem rum och lyssnar på dem. Såväl som ute i skogen eller i ett samtal med en annan människa försöker jag påminna mig Tyko Jonssons stämma inom mig: HÅLL TYYST.

Mario Bosson

Bilder: Jason Goh, Iwona Olczyk, David Mark, cstibi, Emilian Robert Vicol ; CC0

______________________________________________

Kommande föreläsning:  Och nu då?

_______________________________

Mario

Mario Bosson
ICC-coach
mariobosson.se
mario(at)mariobosson.se
icc_logo_azul

 

Dela / Maila / Skriv ut
  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!