Håll tyst och lyssna på mig #2

megaphone-50092

Det här inlägget handlar om att bli bättre på att lyssna och höra mer av det som sägs även det som inte sägs och det som vill sägas.

Hur ofta är det någon låter dig tala till punkt? När du väl får lov att göra det hur ofta upplever du att den som lyssnar tycks förstå vad du vill säga? På vilket sätt lyssnar du själv?

I inlägget om att hålla tyst drog jag en parallell mellan det att lyssna på en människa och att vara ute i skogen, om du är tyst kommer du att upptäcka mer än om du inte är det.

Du ska få några tips om hur du kan mäta ditt eget sätt att lyssna. Lyssnandet kan delas upp i olika dimensioner eller nivåer vilket underlättar för dig att både bli medveten om, och utveckla ditt eget beteende.

Den första nivån

En vän har precis kommit hem från en resa och hon har bestämt träff med dig för en fika och lite samtal. Din vän berättar om resan, hur det var, vad som hände, vem som var där, vem som sa eller gjorde vad osv.

happy-young-woman

Det är på nivå ett som många synder begås, här handlar det mest om dig själv. Medan hon pratar på är din uppmärksamhet vänd in mot dina egna tankar. Du söker i ditt inre bibliotek efter liknande händelser som du själv varit med om eller historier du hört. Vad kan du kontra med, vad har du gjort eller hört som är roligare, tokigare än det hon berättar? Du lyssnar på hennes prat efter en paus eller lucka där du kan börja prata och ta plats i samtalet.

-Vad hon ville prata om? Ja det var en resa…kommer inte ihåg exakt var det var…medelhavet typ.

Du har återigen byggt på ditt varumärke och fått tillfälle att berätta vilken intressant och spännande person du är.

Den andra nivån

På den andra nivån lyssnar du på orden och berättelsen, här handlar det om innehållet. Du följer med i historien som rullas upp och ser kanske för ditt inre bilder eller en film av det som sägs. Du vill veta mer och har stängt av din inre monolog och har inget själv att tillägga mer än att du ställer frågor eller på andra sätt speglar henne när hon pratar, för att få veta mer. Det är så spännande att lyssna på andra som gjort en resa och har något intressant att berätta.

drink-on-beach

-Vilken resa hon gjort, vilka fantastiska platser hon varit på och vilka konstiga saker hon varit med om. Om det var en bra resa? O-ja det tror jag så fint som hon hade det.

Men den som enbart följer med i berättelsen och orden, kommer att missa allt det som sägs utan ord, mellan raderna. Att ha lyckats gå från nivå ett till två är ett stort skifte då intresset och fokus har flyttats från dig själv till den som talar.

Den tredje nivån

Den tredje nivån gäller själva innebörden. Varför berättar hon detta för dig, vad är det hon vill säga? Det är något i hennes sätt att prata som skiljer sig från hur det brukar vara. Rösten är annorlunda, hon som annars lägger ut texten är fåordigare än vanligt. Ibland avbryter hon sig själv och blir helt tyst medan hon tittar utforskande på dig. Hon går för att hämta mer kaffe och du följer henne med blicken. Hon kanske bara är trött efter resan men det är något tungt över hennes sätt att röra sig.

Kaffe kvinna

Om du enbart pratat om dig själv eller drömt dig bort i hennes berättelse till ett annat land skulle du missa de tydliga signalerna. Men du har varit närvarande och tagit in kommunikationen som skett på flera kanaler. Det har inte bara varit orden och berättelsen som förmedlat något utan sättet det gjorts på, hon själv med hela sin närvaro och samtalet som helhet.

-Resan verkade bra men det är något annat. Vi brukar inte träffas på det här sättet bara för att vi har varit ute och rest.

Din vän har nu berättat om sin resa men det är uppenbart för dig att det här samtalet handlar om något mer och ändå har hon inte nämnt det med ett ord.

Vässa öronen

Mula

Du kan utveckla din förmåga att lyssna genom att fastställa vilken nivå du vanligtvis befinner dig på. Notera under en vecka hur du beter dig i samtal om du är mest på nivå ett, två eller tre, om det skiljer sig för olika slags samtal.

Nästa steg är att medvetet växla mellan de olika nivåerna och lägga märke till vad det får för konsekvenser för samtalet. Du kan t.ex inför varje möte med en person tänka att nu ska jag följa med i berättelsen eller nu ska jag lägga märke till allt utöver orden – du kommer att bli förvånad och belönad.

Känner du dig trygg med sin omgivning ber du dem att notera ditt sätt att samtala under en vecka och sedan berätta vad de lagt märke till.

Kommande inlägg ska handla mer om nivå två. Jag ska berätta vad vi hade för oss på utbildningen samtals- och intervjuteknik, hur du får människor att prata.

Mario Bosson

Bilder: mickyroo, Vera Kratochvil, Petr Kratochvil, Michael Miloserdoff

____________________________

Kommande föreläsning: ”Och nu då?”

__________________________________________________

Mario

Mario Bosson
ICC-coach
mariobosson.se
icc_logo_azul

 

Dela / Maila / Skriv ut
  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!