Håll tyst och lyssna på mig #4

man-66939_640

Kan du irritera dig att på människor frågar varför du är sur, om du är arg, om du tycker något är jobbigt, om du känner dig stressad eller gör vilken som helst annan tolkning av dig som inte stämmer? Jag brukar få frågan om jag är sur. -NEJ JAG ÄR INTE SUR, jag bara råkar se sån ut, i varje fall när jag tänker och är koncentrerad.

Det är ganska lätt att misstolka människor. Å andra sidan tror jag att du är ganska bra på att läsa av din chef, när denne kommer in i rummet, om det är läge att ta upp ett problem som uppstått eller fråga om du kan ta ledigt några dagar.

Visst är det skönt att umgås med någon som känner dig så väl att du inte behöver säga allt, inte behöver be om allt utan den andre läser av dig och förstår precis hur du känner och vad du behöver i den stunden.

Vi har en förmåga att uppfatta och läsa ut information ur det som kallas ickeverbal kommunikation men det stora misstaget är att tro att vi är bra på det, i alla fall medvetet.

Under tiden du pratar har kroppen annat för sig

Mina händer gör gärna gester utan att jag har godkänt dem. I ett samtal med en chef beskrev jag henne som fysiskt lång men mina händer formade snarare bilden av någon som var stor och rund – vilket gick fram med oönskad tydlighet.

groda

Jag började intressera mig för den kroppsliga delen av kommunikation när jag insåg att jag var ganska bra på att sända ut dubbla budskap. Ju mer uppmärksam jag blev på mig själv ju mer uppmärksam blev jag också på andra. Världen får en fördjupad dimension när du börjar lägga märke till alla gester, miner och manér. Du upptäcker nyanser i röster och hur de skiftar mitt under ett samtal. Men bara för att du ser och hör betyder inte det att du förstår.

I ett samtal mellan två personer finns mängder med kommunikation som inte är ord. Alltifrån platsen och tidpunkten för samtalet, till hur någon klär sig, går, står, tar i hand, sitter, gestikulerar och när och hur någon väljer att avsluta samtalet säger något – frågan är bara vad? Talet i sig likaså, om någon pratar lågt, snabbt eller med eller utan pauser, allt säger något frågan är bara vad?

Jag har hört och sett, nu undrar jag…?

Det är nu ett av de stora misstagen begås när vi tror att vi vet vad den andre tycker och tänker. Vi tror vi kan förstå det vi ser och hör och gör en tolkning och börjar bemöta individen efter denna. Om du tror att du uppfattat något annat än orden är det läge att fråga. Vill du verkligen det här? Har jag uppfattat dig rätt…? Jag får en känsla av att det är något mer du vill säga, är det så?

Ibland kanske en människa skriker ut att något inte är som det ska, de kan bara inte göra det med ord utan genom sitt sätt att vara. De önskar inget hellre än att någon ser dem, ser det uppenbara och kommer fram lägger armen om och frågar hur det är, eller bara tyst visar att de förstår, försöker eller vill förstå.

Människor som vi lever eller jobbar nära under längre tid brukar vi bli hyfsat bra på att läsa av, ändå gör vi missbedömningar. Själv blir du förmodligen också ofta feltolkad. – NEJ JAG ÄR INTE ARG. Ja, igår var jag arg, men idag är jag bara taggad att få lösa problemet som uppstod.

Mannen, myten, legenden

Du har säkert hört att det mesta som sägs, kommuniceras utan ord, att av det du säger förmedlas 7% av dina ord, 38% av din röst och 55% av ditt ansiktsuttryck. 7-38-55 ett magiskt tal för många som lär ut kommunikation. De hänvisar till ”forskningen” men frågan är vilken forskning, var kommer siffrorna ifrån och är det så som de säger att 93% förmedlas utan ord?

Hmm, titta på följande klipp av en mimare OCH STÄNG AV LJUDET!

Du hängde väl med, minst 55 procent av den bärande kommunikationen var ju kvar? Eller om du  lyssnar på nyheter via radio, då du inte ser någon och rösten är neutral, vad är det då av själva nyhetsrapporteringen du inte förstår? Kanske är den förenklade bilden av att orden bara står för 7 procent av förståelsen inte riktigt?

Albert Mehrabian heter forskaren som på 60-talet satte upp två experiment under mycket specifika omständigheter. Resultaten tolkades och gav upphov till formeln 7-38-55. Experimentet handlade enbart om inkonsekvens mellan ord och uttryck när det gällde att förmedla känslor och attityder. Detta har sedan missuppfattats och förvrängts till att gälla hur all form av kommunikation framställs, till och med ren information.

Att kommunikation är mer än ord är det få som ifrågasätter men det här med siffror och olika delars betydelse finns det mycket mer att säga om. Det finns helt enkelt inga enkla svar oavsett vad populärpressen skriver.

Vad Meharabians forskning visar är oklart då den gjordes med ett mycket litet urval och på ett sätt som inte motsvarar kommunikation som den vanligtvis går till. Frågan är om den har något praktiskt värde (se länk nedan).

Nedan följer några länkar till sidor med mer information för den som vill veta mer.

Svenska sidor: Kroppsspråk och kommunikationMyten om kroppsspråket, Råttan i retoriken

Engelsk sida som mera ingående förklarar Mehrabians experiment samt vetenskapliga referenser (viktigt) som ifrågasätter metodiken i  experimentet: Albert Mehrabian’s studies in nonverbal communication

Bröst

Mina händer skulle spela mig ännu ett spratt i ett annat samtal med samma chef som tidigare. Vi pratar om personligt bemötande och jag säger att hon vanligtvis är väldigt mjuk – samtidigt som mina händer gör en kupande rörelse framför mig ungefär som när man formar två bröst.

Ja jag måste jobba mer på att mina gester.

Mario Bosson

Bilder: Thomas UlrichGerd Altmann, benzoufi CC0

______________________________________

Kommande föreläsning: ”Och nu då?”

________________________________

Mario

Mario Bosson
ICC-coach
mariobosson.se
icc_logo_azul

 

Dela / Maila / Skriv ut
  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!