Nej du duger INTE som du är #1

Fotboll

Sociala medier och andra kanaler fylls av positiva affirmationer, citat och livsfilosofier. En av dessa är Du duger som du är.

Nej det gör du inte och jag ska förklara hur jag tänker och delar upp det i tre delar, dina prestationer, din acceptans av och kärlek till dig själv och din förmåga att hushålla med dina resurser.

Det gäller helt enkelt att hålla isär de här begreppen men också förstå deras inbördes relationer med varandra för att livet ska bli roligare, enklare och behagligare.

Ordet duga handlar om att resultat, i ena ändan på skalan finns katastrofalt dåligt, i andra, fullkomligt lysande. Däremellan hittar du ordet duga. När något duger då når det upp strax över kvalstrecket, det är inte bra men okay, det får väl gå, med andra ord, det duger.

Jag var inte bra i gymnastik, när min lärare beskådade ytterligare ett tafatt försök att svinga mig runt i redskapsövningarna fann han till sist ett utförande som var godtagbart, om vilket han kunde tänka, det duger, för att vi skulle kunna lägga det bakom oss. Jag hade oftast en 2:a i gymnastik, egentligen skulle det varit en 1:a men då jag var ihärdig fick det bli en 2:a.

gymnastics-90936_1280

När du blev till konkurrerade 100-200 miljoner spermier för att bli just du. Om din mamma hade sex med flera män under ett kort tidsintervall konkurrerade olika mäns spermier mot varandra. Vi stannar där för rent biologiskt är det ett komplicerat ämne. (Om du dessutom börjar ställa frågor till din mor om din far kan det också snabbt bli komplicerat)

I början när du föddes kissade och bajsade, skrek och kräktes du i parti och minut och under denna första tid i livet kom du undan med allt för att du var så förbannat söt, gullig och efterlängtad. Men när du började växa och bli äldre började också förväntningarna på sig att växa. Om du nu inte föddes som Tarzan skulle du nu långsamt socialiseras in i det mänskliga samhället.

I skolan förväntades du följa ordningsreglerna för att alla skulle få studiero. Dina prestationer utvärderades, var du duktig fick du höga betyg, var du mindre duktig fick du i bästa fall extra hjälp eller hamnade i OBS-klassen.

Teens

I tonåren när underlivet började vakna till liv fick du smärtsamt inse att du behövde motsvara andras förväntningar om du skulle bli uppmärksammad. Att lukta fis, ha trist frisyr och omoderna kläder begränsade din popularitet hos andra tjejer eller killar. De coolaste killarna och tjejerna var de som hade flest kompisar och beundrare.

Blicken började riktas mot framtiden och betygen och andra prestationer blev viktigare och viktigare för att du skulle kunna välja utbildning, först på gymnasiet och sedan eventuellt vidare till högskolan.

Efter avslutad utbildning avgjordes konkurrensen om drömjobbet av bra betyg, goda meriter, eventuella studier i utlandet, praktisk erfarenhet och inte minst goda kontakter.

En dag meddelar din äkta hälft att denne tar barnen, huset och lämnar en äldre Volvo med besiktnings-tvåor till dig därför att han/hon är trött på dig, dina neurotiska idéer samt att din parter har span på någon annan som kan göra honom/henne lyckligare. Dessutom lyckas du aldrig få ordning på den förbannade värmepannan.

Du är dessutom arbetslös, har varit slarvig med din karriär/vidareutbildning och ditt sociala nätverk. Hos samtliga instanser du härefter kommer i kontakt med, advokat, kurator, arbetsförmedlare kommer vederbörande att uppvisa samma bekymrade ansiktsuttryck när de skummar igenom dina papper. Kunde du läsa deras tankar skulle du få höra: ”Mmmmmm det här ser inte bra ut.”

Kris

Nej ”Jag duger som jag är” är inget bra mantra. Generellt måste du hela tiden svara upp mot formella krav, förväntningar, behov och önskemål, från arbetsgivare, marknaden, andra människor, din partner och ytterst din egen kropp.

Du har inte resurser till allt och dina möjligheter kan variera men det är dumt att upprepa ett mantra som går ut på att det inte finns något mer du kan göra för att påverka din situation.

Jag tror att alla människor vill känna sig kompetenta och ha anledning att tro att de kan utvecklas vidare i livet efter behov och önskemål. Jag tror att en människa behöver känna sig trygg med sig själv, tycka om sig själv och stå på sin egen sida oavsett om det går bra eller dåligt. Jag tror att en människa behöver hushålla med sin tid, sin kraft och sitt engagemang så att det som är viktigare i livet får mer av hennes resurser.

Det finns de som intalar sig att de duger som de är i ett försök att komma runt känslor av att känna sig missnöjda med sig själva. Själva intentionen har jag full förståelse för, ingen vill gå runt och må dåligt men det finns bättre sätt att arbeta med det som nästa inlägg kommer att visa.

Mario Bosson

Bilder David Mark, Tatyana Kazokova, Gerd Altmann, CC0

______________________________

Kommande föreläsning: ”Och nu då?”

______________________________

Mario

Mario Bosson
ICC-coach
mariobosson.se
icc_logo_azul

Dela / Maila / Skriv ut
  • Facebook
  • TwitThis
  • LinkedIn
  • Google
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!